I går kväll var mamma och jag på teater, Riksteatern, i den skola som hon har jobbat över 30 år och som jag gick på högstadiet i. Det var speciellt att vara tillbaka. 

Biljetterna köpte vi innan jul och jag tar en dag i taget och hade inte ens kollat upp vad det var för teater förrän i salongen. Männen med rosa triangeln. Jag läste i programmet. Det handlade om koncentrationsläger. 

 

Förra helgen var jag till Auschwitz och har inte kunnat sova sedan dess. Jag har vaknat på nätterna av ångest men trots detta har jag ändå slukat ännu fler filmer och annat efter besöket. Jag sa till mamma att jag måste ta en paus från hemskheterna bara en halvtimme innan teatern. Men så satt vi där och såg denna viktiga och oerhört hemska historia.

”Männen med rosa triangel” bygger på den österrikiske författaren Josef Kohouts bok med samma titel. Ett självbiografiskt vittnesmål, där han skildrar tiden i de nazistiska koncentrationslägren Sachsenhausen och Flossenbürg från 1939 fram till krigsslutet 1945. Titeln syftar på den rosa triangel som homosexuella tvingades bära i lägren.

 

I dag är det 30 år sedan katastrofen i Tjernobyl inträffade. Norrtälje stadsbibliotek har ett stort program om detta ikväll. Jag visar några bilder där från min resa i höstas. Ännu fler bilder visar jag på min utställning 18-30 juni, då går 10% av försäljning till välgörenhet.

I november hade jag ett reportage i Norrtälje tidning. Kolla och lyssna här.

Eller min blogg från resan här.